17 Ekim 2024 - Perşembe

JELATİNİN HAYATIMIZDAKİ YERİ

köşe

Yazar - FAY
Okuma Süresi: 4 dk.
71 okunma
FAY

FAY

- GAZETECİ
Google News

 

Bildiğiniz gibi biz Müslümanlar için dinimizin helal ve haram saydığı bazı yiyecek ve içecekler var. Bunlardan domuz eti ve alkollü içkiler herkesin bildiği ve haram dediğimiz gıdalardır. Ancak bunlardan başka helal olduğu halde Allah adına kesilmemiş ya da kana akıtılmadan öldürülen hayvanların da haram olduğu dinimizce bildiriliyor.

Kendi evimizde yapıp tükettiğimiz çok gıda da bunlara dikkat etmeye çalışmalıyız. Yalnız günümüz koşullarında artık çoğu ailenin evine hazır gıdalar olabildiğince her alanda giriş yapmış durumda.  Örneğin sütümüz,  yorduğumuz, köftemiz, patatesimiz bile dilimle dirilmiş olarak hazır şekilde bulunmaktadır. Bu hazır gıdalar belli üretimden geçtikten sonra raflardaki yerini alıyor ve bize gelene kadar geçen aşamalarda şekil ve tat bozukluğuna uğramamaları için bazı ilave maddeleri içeriyor. Peki, bu ilave maddenin olması bir şeyi haram yapar mı?

     Bunun cevabı jelatin maddesinden bahsederek açıklayalım. Çoğu gıda maddesinde bulunan jelatin; memeli hayvanların dokusunda, kasları birbirine bağlayan kısımlarda bulunan kolla genden çıkarılan bir protein maddesidir. Jelatin dünya gıda sanayinin sığır ve domuzlarının kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretiliyor. Türkiye'de bunun üretimi yapılmıyor. Dünyada 380.000 ton jelatin üretimi yapılıyorken ülkemiz her yıl 400 ton jelatin ithal yapıyor. Gelen jelatinin ne kadarı domuzdan ne kadarı sığırdan bunu tam bilemiyoruz. GİMDES bu konuda gelen tüm jelatinin sığırdan elde edilmesi varsayımıyla kesilen sığırların helal kesim olup olmadığını araştırmaya başlamıştır. Sığırların kesimhanelerde önce şoklanıp sonra kesildiği ancak şoklanan hayvanların kesim anına kadar yaşadığı bilinmemektedir. Bilinmediği için de hayvanın kesilmeden önce ölüp etinin mundar olmuş olması olasılığını bulunduğunu belirtiyor, yani bu etler için helal denilemiyor.

Bu ne demektir?  Helal olduğu şüpheli olan bu kesimden elde edilen jelatini neden kullanıyoruz diye soracak olursak? Cevabı mesela evde yaptığımız yoğurtlar sarsıntılara pek dayanıklı değildir. Bir pikniğe ya da başka bir yere giderken götürdüğümüz ev yoğurtları gidene kadar ayran kıvamına geldiğini görebiliyoruz. Peki, hazır yoğurtların neden şekli bozulmuyor diye sorarsak işte cevabı JELATİN le korunuyor olmasıdır. Tabii sadece yoğurt değil jelatin içeren.  Mesela jelatini süt tozunun yapımında, jeli bon tarzı şekerlerde, tüm jöleli pastalarda, dondurmalarda, eritme peynirde, diş macununda ve ilaç sanayinde kapsül ilaçların dış kaplamasında kullanılıyor. Sebze-meyve dışında şüpheli bir şey kalmamış gibi görünüyor değil mi?

Dünyada 2 milyarı bulan Müslüman nüfusunun artık biraz daha bilinçli hareket etmesinin zamanının geldiğini ve uyutulan bir Müslüman topluluk yerine kendi haklarını bilip hesap soran bir topluluk olmanın gerekliliğini vurgulayarak üretimi helal noktaya çekmenin mümkün olduğunu belirtmek isterim. Çoğu gıdanın bu şekilde üretilmesi konusunda firmalara gereken baskıyı yapmaya başlamanın zamanı geldiğini hatta geçmeye başladığını bildirerek peygamber efendimizin hadisi şerifiyle de yazıma son vermek istiyorum. ‘Öyle devir gelecek ki insanoğlu aldığı her şeyin helalden mi haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak, böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez’ buyurmuştur.

Maalesef böyle bir devri yaşamanın bize verdiği kötülüklere şahit olmanın bilincine varmayı bundan sonra anne ve babaların beslenme konusunda daha dikkatli olmalarını çocuklarını gereken maddelerden uzak tutarak, sağlıklarını ve geleceğine sahip çıkmaları gerektiğinin önemli olduğuna dikkat çekmek istedim saygılarımla

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.